Ισόνομη αντιμετώπιση αργυροχρυσοχόων από τις διατάξεις της περαίωσης

Ισόνομη αντιμετώπιση αργυροχρυσοχόων από τις διατάξεις της περαίωσης

Αρ. Πρωτ. 8248/22.12.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια από τα μέτρα που συνεχίζει να λαμβάνει εις βάρος τους η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλος αριθμός επαγγελματιών μετρά τις πληγές της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα οι αργυροχρυσοχόοι, οι οποίοι δέχονται νέο πλήγμα από την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση μετά την επιβολή του ειδικού φόρου πολυτελείας στα είδη του κλάδου αργυροχρυσοχοΐας, έναν ιστορικό κλάδο προϊόντων ελληνικής παραγωγής και τεχνοτροπίας.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης στην αγορά, οι επαγγελματίες του κλάδου αδυνατούν στο χρονοδιάγραμμα που δόθηκε για την περαίωση να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς το ελληνικό δημόσιο.

Επιπλέον, μεγάλος αριθμός επαγγελματιών αργυροχρυσοχόων αποκλείεται από τις διατάξεις της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων  σύμφωνα με την παράγραφο θ του άρθρου 4 του Ν. 3888/2010 «οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων, τα οποία με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία (Κεφ. ΔΝ 3843/2010)». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις του κλάδου των αργυροχρυσοχόων, η ακίνητη περιουσία των οποίων σύμφωνα με το ΕΤΑΚ 2008 ξεπερνά τις 400.000 ευρώ, αποκλείονται από τις διατάξεις της περαίωσης για εκκρεμείς φορολογικές τους υποθέσεις.

Με στοιχεία του 2008 το αρμόδιο Υπουργείο διαχωρίζει σε δύο κατηγορίες τους επαγγελματίες αργυροχρυσοχόους που πλήττονται από την οικονομική κρίση της αγοράς.  

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σκοπεύει να επανεξετάσει και να τροποποιήσει το αρμόδιο Υπουργείο την παράγραφο θ του Ν.3888/2010, η οποία και αποκλείει μερίδα επαγγελματιών από τις διατάξεις της περαίωσης, διαχωρίζοντάς τους σε δύο κατηγορίες;

Απάντηση Υπουργείου